*|MC:SUBJECT|*
View this email in your browser

Nieuwsbrief Grote Toren en Heuvelcarillon Breda zomer 2022

Volgende week start de jaarlijkse Augustus Beiaardmaand, met elke donderdagavond een beiaardconcert op het carillon van de Grote Toren. Het wordt weer een diverse reeks concerten, met onder andere een concert met muziek van de Beatles, wederom een Spaanse Soirée samen met het Begijnhof, én bijzondere programma’s door gastbeiaardiers. Ook staat de jaarlijkse Open Monumentendag voor de deur.
Op de achtergrond werken we hard aan een bijzonder jubileum, namelijk 100 jaar de familie Maassen als stadsbeiaardier van Breda in 2023! De voorstelling voor basisschoolleerlingen en Heuvelkwartierbewoners “Peter, het Carillon en de Wolf” is vanwege Corona uitgesteld, maar wordt straks onderdeel van dit jubileumjaar.
Op het Heuvelcarillon is elke vrijdag sinds mei om 12u30 weer een live bespeling. Kom genieten op het grasveld van de Heuvelbrink, en neem gerust je picknickmand mee!
In mei was er groot onderhoud aan het trommelspeelwerk van de Grote Toren, en zijn er daarna weer nieuwe melodietjes op de trommel gezet.
Met deze nieuwsbrief informeren we je verder over al deze zaken.

persoonlijke noot van Paul:
Sinds het voorjaar zingt het weer rond, en niet alleen vanaf de torens in Nederland en daarbuiten: het mag weer! Overal zijn concerten, culturele evenementen en festiviteiten weer opgestart na 2 jaar af en aan pandemie. Ondanks dat ook tijdens de lockdowns de torens in Breda konden blijven zingen, is het fijn te merken dat ook bijvoorbeeld de luidingen door ons Klokkenluidersgilde weer met de hand kunnen worden uitgevoerd, en het Gilde de Baronie weer als vanouds bezoekers de Toren kan laten ervaren. Ik hoop dan ook dat we “open” kunnen blijven, niet alleen in de maanden zonder R in de naam, en bijvoorbeeld de al 2 jaar geleden ontwikkelde “silent disco” tijdens de Cultuurnacht eindelijk door kan gaan.


Veel leesplezier!
 

Monteur Nick van de firma Rasenberg aan het werk om de 22560 gaten (!) van de trommel uit te boren en schoon te maken. Hij heeft er maar een stoel bij gepakt.

Schreeuw het van de toren


– – – nieuws – – –

Een stevige poetsbeurt…

Je zult het maar mogen uitvoeren: alle 22.560 gaten van het trommelspeelwerk uitboren en schoonmaken. Dat zit zo: de gietijzeren trommel is in 1908 door de firma Addicks in de toren geïnstalleerd. Al die jaren heeft zich vet en vuil opgehoopt in de gaten waar de noten in worden verstoken. Want, een gat wordt gerust vele jaren niet gebruikt. Het opgehoopte vuil in de gaten zorgt voor slijtage aan de bouten waar de noten (die “stoeltjes” die je op de trommel kunt zien zitten) mee worden vastgedraaid. Omdat alles in de toren handwerk is, dus ook de noten en de bouten, koop je nieuwe bouten niet even bij de Hornbach. Daarom is besloten na onderzoek, om de boel eens goed schoon te maken. Het was een week werk voor Nick en zijn collega’s. Niet alleen is de trommel schoongemaakt, ook zijn er nieuwe noten ontworpen voor de zwaardere klokken, om zo de trommel en de motor minder te belasten. Kijk maar eens bij je volgende bezoek!
Op de trommel werden de week erna door monteurs van de firma Rasenberg, onder leiding van de stadsbeiaardier, maar liefst 520 noten ingeschroefd. Paul bewerkt speciaal voor deze “versteek” muziek, waarbij hij niet alleen rekening moet houden met de “speelregels” van de trommel, maar ook met de oren van het publiek: niet te bekend, niet te vreemd, en voor een halfjaar houdbaar.
Dit kun je beluisteren:
  • hele uur: Danza Espanola van de Spaanse componist Enrico Granados
  • kwart over: Paisages I van de Catalaanse componist Frederico Mompou. De eerste 2 versteken zijn gemaakt in het kader van de Vuelta die deze zomer naar Breda komt.
  • half: de jazz-standard “Basin Street Blues” i.h.k.v. 50 jaar Jazzfestival Breda
  • kwart voor: Toccata 24 van J.P. Sweelinck
Mis je de vorige versteek al? Luister hieronder naar de originelen ervan, met onder andere Kanye West, David Bowie en Hijo de la Luna
 

 
Spotify playlist vorige versteek
Maak jouw Bredase versie van deze epische foto en win een exclusieve VIP-tour op de toren met privé concert van jouw favoriete Beatles-muziek (gratis tip: onze Toren (óf Heuvelcarillon) erin verwerkt geeft uiteraard bonuspunten)
 

Doe mee aan de fotowedstrijd i.h.k.v. de beiaardmaand en win!

Wie kent er niet de beroemde foto hierboven van de Beatles bij de Abbey Road studio? Maak je eigen Bredase versie, upload hem vóór het concert op 11 augustus op insta, twitter en/of facebook, en vergeet niet ons platform te taggen (@torenbreda). Een commissie van wijzen kiest de winnende inzending en deze krijgt met vrienden een VIP-tour op de toren, met een privé-concert met favoriete Beatlesliedjes. Aanleiding is het Beatles-revisited concert dat stadsbeiaardier Paul Maassen op donderdag 11 augustus geeft: Beatles-hits in een bijzondere bewerking op het carillon van de Grote Toren.
 

Augustus Beiaardmaand: Beatles, Bach, Philip Glass én gitaarmuziek

We noemden het net al, de aankomende Augustus Beiaardmaand zit weer ramvol bijzondere en mooie beiaardklanken en meer. Kom luisteren op het Stadserf (achter het stadhuis)! Daar is ook programma-info beschikbaar en op 11 en 18 aug koffie/thee. Alle concerten worden ingeluid door ons Bredase Klokkenluidersgilde.
Op 4 augustus opent zuiderbuur Jasper Depraetere de concertreeks met onder meer typisch Vlaamse romantische beiaardklanken. De 14.000kg wegende beiaard is destijds door overgrootvader van Paul, Jac A. Maassen, ontworpen juist met als inspiratiebron de Vlaamse romantiek. Het concert van Jasper leent zich dus bij uitstek voor deze beiaard. Op 11 augustus speelt Paul zelf, een programma dat hij afgelopen jaren samenstelde met eigen interpretaties van Beatles-hits. Op 18 augustus is er een Spaanse Soirée in samenwerking met het Begijnhof: eerst een kort beiaardconcert met muziek van Spaanse componisten, daarna een gitaarconcert door Johan Timmermans in het schitterende Begijnhof. Waarom wederom het Spaanse tintje? Het weekend erna komt de Vuelta onder de toren door! Reserveren is noodzakelijk gezien de eerdere succesvolle versies. Vet handig, dat kan hieronder.
Tot slot sluit stadsbeiaardier van onder meer Bergen Op Zoom Janno den Engelsman op 25 augustus de beiaardmaand af. Benieuwd hoe minimal music van Philip Glass klinkt? Kom het ervaren in het centrum van onze stad!
reserveer hier voor de Spaanse Soirée op 18 augustus

Klinkt als muziek…


– – – coming up- – –


4 augustus 19u: Made in Belgium
beiaardconcert door Jasper Depraetere (BE)

11 augustus 19u: The Beatles revisited
beiaardconcert door stadsbeiaardier Paul Maassen

18 augustus 19u: Spaanse soirée i.s.m. Begijnhof
o.a. beiaardconcert door stadsbeiaardier Paul Maassen
en gitaarconcert door Johan Timmermans


25 augustus 19u: Bach meets Glass en Einaudi
beiaardconcert door Janno den Engelsman

10 en 11 september: open monumentendag
beklimmingen van de Toren geleid door het Klokkenluidersgilde Breda

 
Reken even mee hoeveel met de hand geboorde gaatjes het trommelspeelwerk heeft: 60 kolommen voor de hamers, per rij elk met 376 gaten = 
22560 gaten
(je zult het maar moeten schoonmaken…)
boek een torenbezoek
Johan Timmermans geeft op 18 augustus op het Begijnhof een concert met Spaanse muziek als onderdeel van de Soirée
 

Klankbord


– – – oproepen – – –
 

Ondersteuning gezocht communicatie torenbreda

Communicatiemedewerker Denna gaat helaas stoppen met diens werkzaamheden voor het platform torenbreda. Denna heeft fantastisch werk geleverd de afgelopen jaren! Maar, Paul is dus op zoek naar een nieuwe communicatiemedewerker. Heb je affiniteit met muziek, dat bijzondere instrument en het erfgoed van de toren en Heuvelcarillon? Stuur van een mailtje! Het gaat om een betaalde ZZP-functie voor mensen werkzaam in de communicatie/marketingbranche.


Ideeën welkom!

Heb je een idee voor een bijzonder concert, een samenwerking, zou je een keer een lezing voor jouw vereniging willen of wil je gewoon je liefde voor de Bredase torens delen? Laat het ons weten!
 

In de volgende editie

Terugblik op de Augustus Beiaardmaand, een tipje van de sluier over 100 jaar Maassen, cultuurnacht voorjaar 2023 en nog veel meer!
Bedankt voor het lezen! Meer foto’s en verhalen zijn te vinden op onze website en social media, knopjes hieronder.

Tot de volgende,

Paul
Twitter
Facebook
Website
Instagram
Copyright © *|CURRENT_YEAR|* *|LIST:COMPANY|*, All rights reserved.
*|IFNOT:ARCHIVE_PAGE|* *|LIST:DESCRIPTION|*

Our mailing address is:
*|HTML:LIST_ADDRESS_HTML|* *|END:IF|*

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

*|IF:REWARDS|* *|HTML:REWARDS|* *|END:IF|*