In 2023 is het 100 jaar geleden dat Jac. Maassen als stadsbeiaardier van Breda in dienst kwam. Zijn zoon Peter volgde hem in 1946 op om in 1975 het stokje over te dragen aan zoon Jacques. En sinds 2012 houdt zijn zoon Paul Maassen de familietraditie én een belangrijk stuk Nederlands erfgoed in ere. De stadsbeiaardier geeft de toren van de Grote Kerk Breda, onze Toren en het baken van de stad, een stem. 

Vanaf 9 december tot 18 februari is er een tentoonstelling in de Grote Kerk geheel in het teken van ‘100 jaar Maassen’. Ontdek in de door Jan Schaerlackens en Dennis Oomen (Noest Creatieve Projecten) vormgegeven tentoonstelling de eigenzinnigheid van onze beiaardiers en wat zij hebben betekend voor Breda. Beleef de wereld hoog in de toren in een film van Vincent Oudendijk.

Programma 9 december 2023

Op zaterdagmiddag 9 december 2023 wordt deze expositie ‘100 jaar Maassen’ feestelijk geopend. Je bent voor deze opening van harte uitgenodigd in de Grote Kerk en de presentatie van de publicatie ‘Kunnen die klokken niet uit?’ van Walter van de Calseyde en Willem Jan de Jong die ter gelegenheid van dit bijzondere jubileum is uitgebracht. Na de opening gaan we naar De Nieuwe Veste voor een inspirerend mini-symposium ‘Rocken met Klokken’ onder leiding van Frénk van der Linden.

  • 13.30 – 14.00 uur Concert ‘Vier generaties Maassen’ door de stadsbeiaardier 
  • 14.00 – 14.30 uur Opening expo Grote Kerk Breda
  • 14.30 uur uitgeleide door Klokkenluiders Gilde Breda 
  • 15.30 – 17.00 uur Mini-symposium in de Nieuwe Veste

Symposium

In het mini-symposium ‘Rocken met Klokken’ onderzoekt journalist/presentator Frénk van der Linden (o.a. Volkskrant en Kunststof Radio 1) samen met Paul Maassen en verrassende gasten, jong en oud, de toekomst van de stadsbeiaardier als verbinder in de stad. Met muziek, filmpremière en de ultieme beiaardkwis: wie raadt de meeste rocknummers op de beiaard? Meld je hieronder aan voor de opening van de expositie en/of het mini-symposium. We zien je graag op 9 december!