Het Heuvelcarillon

Het Heuvelcarillon is een initiatief van de wijk Heuvelkwartier, en staat er sinds 1980. In 2010 is het uitgebreid tot 35 klokken. Elk halfuur hoor je een automatische melodie, en in de zomermaanden wordt het live bespeeld op vrijdag door onze stadsbeiaardier Paul Maassen. Het beiaardspelen zit in de familie: hiervoor speelden vader Jacques en oom Pieter op dit carillon.

 In 1980 werd naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van de wijk het carillon geplaatst. Het bestond uit een toren met 23 klokken. Op 28 juni 1980 werd het feestelijk in gebruik genomen door Jacques Maassen, stadsbeiaardier van Breda: “Het carillon moet een symbool zijn van de hechte band die er destijds was en nog steeds is, tussen de bewoners onderling. Hoe zou deze band beter tot uiting kunnen komen dan door een klokkenspel, dat met zijn samenspel van grote en kleine klokken zijn klanken over de bewoners uitstrooit” In 2005 kwamen er ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van het carillon nog 5 klokjes bij waardoor het Heuvelcarillon op een totaal van 28 klokken kwam.

In 2010 vond een grote opknapbeurt van het carillon plaats. Het oude bandspeelwerk werd vervangen door een beiaardcomputer. Nieuwe klepels werden aangebracht, en de klokken kregen een andere plaats. Er kwam ruimte vrij om er nog 7 klokjes bij te hangen. Het totaal zijn er nu 35 klokken. Het Heuvelcarillon laat zich ieder half uur horen.

Tegenwoordig blijkt het carillon een gezellige ontmoetingsplek voor de buurt, en een kans voor de jeugd om in contact te komen met het aloude beroep van de beiaardier. 

klokken

bouwjaar

minuten tussen het luiden

Bespelingen

Elke vrijdag in de zomermaanden van 12u30 tot 13u. Kom luisteren en/of picknicken op het lommerijke grasveld! Uiteraard kun je ook een verzoeknummer aanvragen!