Peter, het Carillon en de Wolf

logo Peter, het Carillon en de Wolf
Klik op het logo hierboven om de flyer te bekijken

Rondom het carillon op de Heuvel in Breda wordt een voorstelling voor basisscholen gespeeld met als basis het muzikale sprookje van Prokofiev :’Peter en de Wolf’. In een bewerking voor carillon (Paul Maassen), hoorn (Marjolein Damen) en rietspeler (saxofoons en klarinetten, Koen Kaldeway) wordt door actrice (Merith van Mensch) het verhaal verteld van de avonturen die Peter met zijn vriendjes en de wolf beleeft.

In de voorstelling komen de diverse thema’s voorbij die bij de verschillende personages horen, elke personage met een eigen vertegenwoordiging in de muziek. Deze thema’s/personages worden in het voorbereidende lesmateriaal behandeld, zodat deze goed herkend kunnen worden. Deze unieke ervaring wordt voor het eerst uitgevoerd met de klanken van het Heuvelcarillon in Breda.

Toelichting competenties en kerndoelen:

De leerling heeft na afloop van de voorstelling kennis van het bestaan, de geschiedenis, functie en klank van het carillon. Ook de diverse andere instrumenten zoals hoorn, saxofoon, dwarsfluit en klarinet kunnen herkend worden aan vorm en klank.

Wat wordt er gevraagd van de leerkracht:

Het doornemen van het begeleidende lesmateriaal, dat zal bestaan uit een lesbrief met opdrachten (gedrukt en digitaal) waarin de oorsprong van het carillon besproken wordt en het verhaal van ‘Peter en de Wolf’ uitgelegd aan de hand van de instrumenten en de thema’s. Muzikanten en vertelster stellen zich voor dmv filmpjes en laten de diverse thema’s, personages en instrumenten zien en horen.

 

Uitvoering door:

Professionals: beiaardier, 2 muzikanten en een vertelster.

Tijdsinvestering:

De voorbereiding (doornemen van de lesbrief en opdrachten, bekijken van filmpjes) neemt in totaal circa 1,5 uur in beslag.

De voorstelling zelf duurt circa een half uur. De docent dient met de leerlingen 10 minuten voor aanvang van de voorstelling aanwezig te zijn. Na afloop is er een half uur tijd om kennis te maken met de artiesten en vragen te stellen.

Meld uw school nu aan via:

Jurgen Damen
+316 5439 7560
peter.carillon.wolf@gmail.com

Wie Wat Waar
Locatie: De Heuvel Breda
Niveau: groep 3, 4, 5, 6
Geschikt voor Speciaal Onderwijs
Gericht op het regulier onderwijs
Groepsgrootte: Min. 50 deelnemers Max. 150 deelnemers , min. 5 begeleiders max. 15 begeleiders
Werkvorm: Lesprogramma Voorstelling
Werkvorm: Receptief
Reserveerperiode: nadere info volgt
Kostenindicatie: Gratis voor scholen die mee doen aan de pilot
Aanvullende informatie
Discipline: erfgoed, muziek
Vermogen: waarnemen
Kerndoelen: Kerndoel 56: Cultureel erfgoed