Sinds kort klinkt er nieuwe muziek uit de Grote Toren van Breda. Er zijn 4 nieuwe melodieën geprogrammeerd op het automatisch speelwerk; voor elk kwartier één. Deze korte melodietjes zijn oorspronkelijk bedoeld als waarschuwing voor een aankomende uur-, halfuur- of kwartierslag en klinken sinds 1511 over de stad. Al ging het toen om slechts 6 klokken.

Het huidige trommelspeelwerk kan met 60 hamers 37 klokken bedienen. Sommige klokken hebben dan ook 2 hamers aan de buitenkant, om snellere passages mogelijk te maken. De klepels, hangende ín de klokken, zijn voor het handspel. De beiaard wordt elke dinsdag en vrijdag bespeeld door stadsbeiaardier Paul Maassen, tijdens de markt. Hij zette voor deze versteek samen met monteurs van de firma Rasenberg, de 500 noten op de trommel; een dag werk.

Dit klinkt er momenteel over de stad:
• hele uur: het Agnus Dei uit de “Missa L’Homme Armé sexti toni” van Josquin des Prez (1450-1521). Dit ter gelegenheid van het 500e sterfjaar van deze componist, nog steeds bekend om zijn voor die tijd vernieuwende vocale muziek.
• kwart over: “Diamond in the Dark” een popsong van Chris de Burgh, een verzoek van de voorzitter van Stichting Torenspektakel Breda.
• half: zomerse klanken van de componist Darius Milhaud (1892-1974): het deels bi-tonale “Corcovado” uit de bundel “Saudades do Brazil”.
• kwart voor: ter gelegenheid van 700 jaar dinsdagmarkt in Breda: “De Bredasche Kermis”, een oude dans, genaamd “jig”.

 

de spotify-playlist van de originelen vindt u hier:

November 2021 worden er nieuwe melodieën op het automatisch carillon gezet. Verzoekjes zijn welkom, en kunnen worden aangedragen via info@torenbreda.nl